Näin tunnistat sokeririippuvuuden

Mahdatko miettiä, onko sinulla sokeririippuvuus. Sinulla saattaa olla erilaisia syitä, miksi haluat päästä irti sokerista. Terveellinen ruokavalio ja hyvinvointi kiinnostaa yhä useampia ihmisiä. Terveellinen ruokavalio pitää sisällään monia vaihtoehtoja, joista lisää alempana.

Koukkuja on monenlaisia; virkkuukoukku, ongenkoukku, sokerikoukku. Sokeririippuvuudeksikin sitä kutsutaan.

Sanotaan, että sokeri koukuttaa. Että siitä voi tulla fyysisesti riippuvaiseksi, samaan tapaan kuin esimerkiksi tupakasta tai huumeista. Toisaalta kuitenkin sanotaan, että ei sokeri koukuta – sokerin syöminen on vain (paha) tapa. Tästä voi päätellä, että kaikki eivät ole samalla viivalla sokerin suhteen.

Kallistumme uskomaan siihen, että sokeri todella voi koukuttaa ja aiheuttaa riippuvuutta. Jos haluat miettiä, oletkohan itse ns. sokerikoukussa, listaamme alle joitakin oireita, mistä sokeririippuvuuden itsessään voi tunnistaa.

  1. Tunnet usein suurta houkutusta syödä sokeripitoisia ja muita hiilihydraattia sisältäviä tuotteita.

Se tunne, kun kauppareissulla ei kerta kaikkiaan voi ohittaa karkkihyllyjä. Eikä pullaosastoa. Eikä vanukkaita, sokerisia jogurtteja yms. Saatat kärsiä sokeririippuvuudesta, jos et pysty käymään kaupassa ostamatta joka kerta lastillista erilaisia herkkuja. Saattaa harmittaa, että niihin kuluu rahaa ihan turhaan, ja saattaa harmittaa jo etukäteen myös tieto siitä, että ne aiheuttavat lopulta huonon olon, mutta ostat niitä silti.

  • Jos aloitat, et voi lopettaa.
    Kaikki ne herkut, mitä kaupasta kannoit, pitää syödä kerralla. Jotain ehkä jo matkalla? Yhden pienen suklaapalan tai parin namun nappaaminen ei oikein onnistu, koska silloin sokka on irti! Herkut kutsuvat kaapin hyllyltä ja haluavat tulla syödyksi, vaikka sinun oikeastaan ei tekisi enää mieli, ja vatsasi on täynnä ja olosi pöhöttynyt.
  • Syömisen jälkeen harmittaa, olo on tunkkainen ja ikävä.
    Kun olet ahtanut namikaapista herkkuja niin, että et kerta kaikkiaan enää voi ajatellakaan makeaa, olosi on tunkkainen, vatsasi pinkeä ja ehkä vähän kipeäkin. Suolistosi huutaa armoa ja päätäsi kenties särkee. Olo on tunkkainen ja pöhöttynyt, ja mielessä päällimmäisenä harmitus siitä, että tuli taas syötyä liikaa herkkuja. Et siis oikeastaan syönyt niitä saadaksesi hyvän mielen ja fiiliksen. Kenties päätät, että tästä tavasta on päästävä viimeinkin eroon.

  • Pian tekee uudelleen mieli herkkuja.
    Vaikka herkuttelun jälkeen olo ei ollut hyvä eikä mieli aurinkoinen, saatat herkutella uudestaan, ehkä jo piankin. Viimeistään seuraavalla kauppareissulla pitää taas ostaa lisää herkkuja!

Jos nämä pitävät paikkansa omalla kohdallasi, voit miettiä oletkohan sokerikoukussa. Voit myös testata asiaa omakohtaisella ihmiskokeella: jätä sokeri ja esim. valkoista vehnää sisältävät ruoat pois pariksi viikoksi ja seuraa, millainen olosi on. Tämä saattaa tuntua vaikealta haasteelta, mikä jo itsessään voi olla merkki sokeririippuvuudesta. Lisäksi, jos mieliteoista huolimatta fyysinen olosi on parempi ilman sokeria, saatat kuulua niihin, jotka koukuttuvat helposti nopeisiin hiilihydraatteihin.

NOPEAT HIILIHYDRAATIT ELI HUONOT HIILIHYDRAATIT

Pääravintoaineet (makrot) jaetaan kolmeen pääryhmään: hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat. Ihminen tarvitsee näitä kaikkia, mutta kyse onkin siitä, minkä laatuisia makroja ihminen nauttii. Hiilihydraateista ihminen saa nopeasti energiaa. Ylimääräinen hiilihydraatti varastoituu elimistöön glykogeeniksi tai rasvaksi, jota voidaan myöhemmin käyttää energiaksi. Käyttämättömät varastot näkyvät ylipainona.

Nopeat hiilihydraatit sisältävät sokereita ja/tai tärkkelystä, mutta eivät sisällä kuituja. Nopeat hiilihydraatit imeytyvät nopeasti joten niistä saa nopeasti energiaa. Nopeita hiilihydraatteja on erityisesti valkoisessa viljassa ja sokeripitoisissa tuotteissa kuten leivonnaisissa, jäätelössä, karkeissa ja muissa makeissa herkuissa.

Sokeria esiintyy luonnossa monessa eri muodossa: yleisin on glukoosi eli rypälesokeri: sitä on sokerijuurikkaassa, sokeriruo’ossa, marjoissa sekä hedelmissä. Myös verensokeri on glukoosia. Fruktoosia eli hedelmäsokeria on luonnostaan hedelmissä, marjoissa ja hunajassa.

Tavallinen valkoinen pöytäsokeri on sakkaroosia, joka muodostuu glukoosista ja fruktoosista. Maidon sokeri, laktoosi, puolestaan muodostuu glukoosista ja galaktoosista.

Sakkaroosi eli tavallinen valkoinen sokeri on makeaa ja myös suhteellisen edullista, ja sitä käytetäänkin monissa elintarvikkeissa antamassa niille makeaa makua. Siinäpä on sokeririippuvaisella ihmisellä tekemistä, jos haluaa vältellä sokeria ja pyristellä pois sokerikoukusta.

Jos haluaa olla tarkkana sokerin suhteen, kannattaa kiinnittää huomiota tietenkin karkkeihin, limsoihin ja leivonnaisiin, mutta niiden lisäksi myös moniin muihin elintarvikkeisiin kuten esim. jogurtteihin, viileihin, tuoremehuihin, energiajuomiin, mysleihin ja muroihin sekä erilaisiin maustekastikkeisiin.